• Zadzwoń: +48 695 267 804

Przepis na tartę gruszkowo-jabłkowo-bananową

Naszła Cię podczas redukcji ochota na coś słodkiego? Zamiast biec do sklepu po batonika czy ciasteczka, przygotuj coś, co będzie nie tylko pyszne i zaspokoi Twoje zachcianki, ale przy okazji będzie miało wartość odżywczą dla organizmu. Tarta gruszkowo-jabłkowo-bananowa ma sporo błonnika i zdrowego tłuszczu.

Przepis na tartę gruszkowo-jabłkowo-bananową

Ciasto:

  • zblendowany banan (lub 1 jajko – będzie mniej słodkie)
  • 3 łyżki miodu
  • 250 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka sody

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na części: 2/3 i 1/3. 2/3 rozwałkujemy i wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Chowamy do lodówki. 1/3 chowamy do zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę.

Masa:

  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 75 ml wody
  • cynamon

Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy miód i odparowujemy w rondelku (na małym ogniu). Jak część wody odparuje, dodajemy pokrojonego banana i cynamon. Rozpuszczamy skrobię w zimnej wodzie i wlewamy do masy, chwilę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wyjmujemy formę z lodówki, wykładamy masę, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika (na tarce o grubych oczkach).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w 170 stopniach przez około 20 minut.

Smacznego!

P.S. Tarte najlepiej pokroić i zamrozić w porcjach, aby nie zjeść całej na raz 😉

Masz swój ulubiony przepis na fit słodycze?

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*